woensdag 14 oktober 2015

Guldens: Zo betaalden wij in de 90's

Dubbeltjes, kwartjes, Rijksdaalders, muntjes van 5 gulden en briefjes van 25 gulden. Tot het eind van ons favoriete decennium hadden wij Nederlanders een eigen betaaleenheid. De guldens die volgens je grootouders alles zo veel goedkoper maakte dan de euro's maken een deel uit van de Nederlandse historie...en onze jeugd.

Oke, toegegeven. Ik als 90's-kid heb nooit echt veel dingen hoeven te betalen met de guldens. Althans, niet zoveel als ik nu euro's kwijt ben aan vaste lasten, school, eten en drinken en andere dingen waar ik op deze leeftijd zelf voor mag gaan betalen. Maar ieder van ons had thuis vast een spaarvarkentje waar de verjaardagcentjes werden ingestopt om te sparen voor een Gameboy, poppenhuis of een eigen telefoontje. Dit varkentje zat tot de nok toe vol met guldens. Guldens maakte Nederlanders uniek, het maakte alles goedkoper en ze zagen er leuker uit. Aan het begin van de 00's kreeg iedereen dan ook een omrekenmachine thuisgestuurd omdat het zo verdomd lastig was om 5 gulden om te rekenen naar 5 euro.




 
Even je geheugen opfrissen. Een dubbeltje was 10 cent, een kwartje 25. En wat was een rijksdaalder ook alweer? Dat was 2 en een halve gulden. En laten we niet vergeten dat er briefjes van 25 gulden bestonden en muntjes van 5 gulden. Kortom; Guldens waren beter dan euro's.

Groetjes Wesley

Geen opmerkingen:

Een reactie posten